Els espais naturals del Vallès Oriental


Al Vallès Oriental comptem amb una gran varietat de paisatges naturals a tocar de Barcelona. Alguns amb indrets abruptes, com ara al Montseny i d’altres plens de turonets, petites valls i torrenteres a la zona sud de la comarca. Tots ells aptes per practicar el senderisme, anar amb bicicleta i d’altres activitats relacionades amb la natura.


El Parc Natural del Montseny
L’únic Parc Natural que tenim a la comarca, el del Montseny, està declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO i és un mosaic de els diferents paisatges mediterranis i centreeuropeus situats a prop d’àrees metropolitanes. Està situat a la Serralada prelitoral catalana i està configurat per tres conjunts muntanyosos: La carena del Turó de l’Home i les Agudes, el Pla de la Calma i el Matagalls. Distribuït en divuit municipis pertanyents a tres comarques, Osona, el Vallès Oriental i la Selva està delimitat per la riera d’Arbúcies, els cursos alts de la riera Major i el riu Gurri, el Congost i la plana del Vallès.
  


El Parc del Montnegre i el Corredor
El Parc del Montnegre i el Corredor destaca pels seus alzinars i rouredes o suredes al vessant del Vallès que es transformen en fantàstiques pinedes de pi pinyer al vessant litoral. Està format per dos massissos: el del Montnegre amb una natura més abrupte i impenetrable i el del Corredor, amb formes més suaus a causa de l’erosió. A més de la natura, al parc podeu descobrir restes de les cultures més antigues de la nostra història com ara dòlmens neolítics, restes ibèriques, esglésies medievals i també masies i zones de conreu producte dels usos agroforestals dels darrers segles.



El Parc de la Serralada Litoral
Aquest parc està gairebé enganxat a les zones metropolitanes i les seves característiques són els conjunts de turons que s’alcen entre la plana i el mar amb un clima mediterrani i una situació estratègica que ha influït en l’establiment de l’home. Podem trobar restes prehistòriques i ibèriques, ermites i castells que encara avui conviuen amb masies dedicades al petit conreu. Està configurat per tres unitats molt ben diferenciades: la Conreria, Sant Mateu i Céllecs.  



El Parc de la Serralada de Marina
Aquest Parc és la continuació del Parc de la Serralada Litoral i de la comarca només el municipi de Sant Fost de Campsentelles ocupa superfície del parc. És un espai natural encerclat per nuclis urbans, el que fa que sigui un espai verd ideal per  a complir funcions educatives i de lleure dins l’àrea metropolitana.
Malgrat aquesta pressió humana, el parc conserva poblats ibèrics, monestirs i masies a més de una fauna i una flora notable tot i aquesta pressió humana.



L’Espai Interès Natural de les Cingles de Bertí
Aquest espai està protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural de la Generalitat de Catalunya i tot i no tenir el grau de parc, compta amb un paisatge i una vegetació molt amb molta personalitat, on cal destacar les frondoses i tancades valls. 



L’Espai Interès Natural de Gallecs
També protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural de la Generalitat de Catalunya, Gallecs és un espai rural d’unes 700 hectàrees reparat de Mollet per només un pont, té el seu nucli al cantó de l’Església de Santa Maria, també al cantó de l’agrobotiga, on es comercialitzen part de les verdures i hortalisses  que es conreen al mateix Espai Natural.






Aquesta setmana destaquem... Cap de Setmana de Fires Fora Estoc a Caldes de Montbui, Cardedeu i Granollers


Comentaris