Ja tenim aquí la setmana de Nadal

Ja tenim aquí la setmana de Nadal

Aquesta setmana ja arriba el Nadal! Sabem que molts de vosaltres podreu gaudir d’alguns dies de festa aprofitant un període de l’any, on la majoria de nosaltres ens trobem amb familiars i amics que feia temps que no veiem. Per això, us convidem a que feu un cop d’ull als programes de les Festes de Nadal dels municipis de la comarca perquè us animeu a visitar-los.








A continuació us deixem els enllaços d’alguns d’ells.
















Quines són les tradicions d’aquestes dates a Catalunya?
A Catalunya, el Nadal comença amb les Fires de santa Llúcia, on es poden trobar tot tipus d’articles de Nadal com figuretes del pessebre i ornamentació de Nadal, sobretot artesanals. Aquestes fires tenen lloc arreu del país i tradicionalment acaben el 24 de desembre.
El Pessebre és una escenificació del naixement de Jesús, reproduïda amb figures plàstiques on la col·locació d’algunes d’aquestes figures són tot un símbol. Al lloc més destacat del Pessebre hi ha l’escena del naixement situat a un estable, que consta de Josep i Maria, els pares de Jesús, amb el nen al mig de tots dos, amb el bou i la mula al darrere. Al voltant, s’hi posen figuretes de pastors i d’altres com la dona que renta i la vella que fila, totes elles en un escenari que compta amb molsa, rierols, pedretes i camins i on no poden faltar els 3 Reis Mags sobre els camells amb els 3 respectius patges.

La nit del 24 és la nit del Tió. El tió és un tronc que, segons explica el conte del Tió Màgic d’En Valentí, quan als pastorets, se’ls hi va aparèixer l’Angel Gabriel que anunciava el naixement de Jesús, el pastoret més jove, no tenia res per oferir a l’infant. Tot seguit va començar a picar amb el seu bastó la branca de l’arbre on havia aparegut l’Angel i aquesta va començar a deixar caure avellanes, nous i ametlles, i també caramels per poder oferir-li al nen Jesús. En Valentí, va portar el tronc a casa i amb aquests van fer un tió per seure al canto de la llar de foc. Des de llavors, tots els anys en aquestes dates, a les cases d’aquells qui creuen en els àngels, es posa un tió allà on conviu la família i el dia 24 la mainada pica el Tió amb un bastó, cantant una cançó i aquest els hi dona regalets.
Al dia següent, el dia 25, és fa el tradicional dinar familiar de Nadal, on és típica l’escudella amb la carn d’olla i el pollastre farcit, amb el seu respectiu cava seguit de neules, torrons i fruits secs. És el dia que es canten nadales, es reciten poemes i una de les dites més típiques del dia són: “Per Nadal cada ovella al seu corral!”. A la tarda s’acostuma a anar a veure els Pastorets, que és una representació teatral del naixement de Jesús.
El dia 26, es celebra Sant Esteve on tradicionalment s’aprofiten les restes del dinar de Nadal i és per això que es fan Canelons.
També, el dia 31, l’últim de l’any, se’ls hi sol explicar a la mainada, que aquest dia surt l’Home dels Nassos, que té tants nassos com dies queden per acabar l’any. A causa de la innocència dels més petits de casa, solen imaginar-se un personatge estrambòtic. També es fan els preparatius per acomiadar l’any vell i donar la benvinguda a l’any nou.



Amb l’entrada de l’any, el dia 5 es fa la cavalcada de Reis, que té com a objectiu que els nens il·luminin el camí als tres reis mags, i els hi donin les cartes on han escrit les adreces on han de deixar les joguines. Abans d’anar a dormir es posa menjar i beure tant per a Ses Majestats com als bestiars respectius.

Per acabar el dia 6, dia de Reis la canalla s’aixeca ben d’hora, habitualment amb molt d’entusiasme per saber que han deixat Ses Majestats. És un dia en que es va pelegrinant de casa en casa dels familiars per anar recollint els regals que han anat deixant al seu pas ,els reis, per totes les cases. Tot seguit és fa un dinar, l’últim d’aquestes dates, on el protagonista és el famós tortell de Nadal que amaga un rei i una fava i té una corona al mig. El qui trobi el rei, s’haurà de posar la corona i qui trobi la fava haurà de pagar el tortell l’any següent.





Des del Servei de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Oriental us desitgem bones festes!




Comentaris