Ruta del Modernisme d’Estiueig al Vallès Oriental: L’Illa Raspall

El municipi de La Garriga està situat a l’angle sudoest del Montseny, amb el terme municipal travessat pel riu Congost, un pas natural entre el Vallès i la plana de Vic. La seva història està lligada al termalisme, des de l’època antiga i sobretot durant la romanització, de la qual conserva vestigis d’interès com la vil·la romana de Can Terrers.

El nucli urbà es va formar al voltant de la deu termal, amb aigua calenta superior als 60ºC. Durant la segona meitat del segle XIX, els balnearis van potenciar el creixement del municipi i, especialment, la construcció de gran nombre de torres i cases per als estiuejants barcelonins. Ambdós fets van ajudar a consolidar la Garriga com a vila d’estiueig i, avui reuneix el conjunt modernista més destacat de la comarca: la mansana Raspall, amb quatre torres d’aquest arquitecte declarades Bé Cultural d'Interès Nacional.

En anteriors publicacions del blog us parlàvem de d’algunes de les rutes del Modernisme d’Estiueig al Vallès Oriental. Avui us parlem de l’Illa Raspall, conjunt únic a tota Catalunya que va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, i que trobem al municipi de La Garriga.

L’Illa Raspall o mansana Raspall està formada per: la casa Barbey; la Torre Iris; la Bombonera i la casa Barraquer.



 1.- La Casa Barbey

         Casa Barbey. Fotografia: Lluis Salvadó

Es tracta d’una illa de quatre cases – la casa Barbey, a la fotografia, la Torre Iris, la Bombonera i la casa Barraquer- situades a l’inici del Passeig i construïdes per l’arquitecte Manuel J. Raspall entre 1910 i 1913.

         Casa Barbey Foto: Ricardo de la Riva


2.- La Torre Iris
Tot i que te l’aparença d’una única casa, la Torre Iris, va ser ideada com tres habitatges independents, que es llogaven a l’estiu. Del conjunt cal destacar la torre mirador, que podem observar des del carrer.

         Torre Iris. Foto: Manel Cuesta


3.- La Bombonera
Casa d’estiueig mitgera, situada en el tram inicial del Passeig. La reconeixerem fàcilment, ja que els colors que hi predominen són el verd i el blanc. L’edificació està recolzada en un sòcal de pedra acabat en un conjunt de ceràmica. Cal destacar, que és un dels primers edificis de Raspall en els que apareixen diferents tipologies d’arcs en una mateixa façana.

                                   Detall de l’entrada de la Bombonera. Foto: Manel Cuesta


4.- Casa Barraquer
Casa amb torre mirador que sobresurt de la coberta, amb teules àrabs vidriades, coronada amb una reixa de ferro forjat. En aquest cas, els colors predominants de la casa són el blau i el blanc.

                      Fotografia: 

L’Illa Raspall ens mostra la importància artística i monumental del treball de l’arquitecte M.J. Raspall i ens explica els intensos canvis que va patir la Garriga de fa 100 anys.

A la plaça del Silenci trobareu una petita estació d’interpretació sobre l’Illa Raspall. També us animem a que participeu en alguna de les visites guiades o les activitats que s’hi fan. descobrireu tot un món de detalls i històries amagades.















Comentaris